Všimli jste si tady takového zeleného tlačítka s číslem?

Já vím, že někteří ano, a to je dobře. Teď vám ostatním vysvětlím, k čemu to je.

Je to Flattr a slouží to k poslání drobných plateb někomu, koho rádi čtete, posloucháte, cokoli… Takovéhle tlačítko si autoři můžou dát na stránky, ke svým videím, k lecčemu, a ten, komu se to líbí, může prostým kliknutím přispět nějakou malou částkou, většinou pár korun.

Kdo chce přispět, tak si založí účet, „nabije si“ nějakou malou částku (minimum 2 €) a pak jen kliká na to, co se mu líbí. No a všichni ti, co daný měsíc obdrželi kliknutí, se podělí o částku, kterou přispěvatel určil na ten měsíc k rozdělení. Příklad: Řeknete, že měsíčně přispějete 2 € a pak kliknete na dvě věci. Každá z nich obdrží od vás 1 euro. Pokud kliknete ten měsíc na 4 donátorská tlačítka, dostane každý 0,50 euro. A tak.

Podrobnější popis je na českých stránkách, včetně seznamu některých webů, co Flattr podporují.

Je to takový začarovaný kruh – lidé se neregistrují, protože nemají koho podpořit, a ti, kteří by mohli být podporováni, si zase říkají, že Flattr skoro nikdo nepoužívá… Takže na vás apeluju: Založte si ho a přesvědčte ty, kteří dělají obsah, co máte rádi, aby ho začali taky používat. Díky.

(PS: Já používám příspěvky přes Flattr k tomu, že za ně kupuju elektronické kity, o kterých pak píšu, a platím z toho domény. Díky!)