Mám rád, když jsou věci jednoduché tak, jak mohou jednoduché být.

Každá věc má svůj „júzkejs“, čili způsob, jak se používá, a je důležité, aby ho naplnila co nejefektivněji, a přitom byla pro uživatele co nejjednodušší. V tomhle souhlasím s filosofií (brr) Applu a rozcházím se s názorem technicistních lidí (občas je tu nazývám inžinýři, což neoznačuje nositele titulu Ing., ale nositele určitého způsobu myšlení). Pěkná ironie je, když titíž používají iPhone a pochvalují si, jak je to „jednoduché a logické“. Ale to nechme stranou.

Teď jsem četl moc pěkný článek (a děkuji @JindroushCZ za tip), ve kterém Phil Torrone popisuje, co je Arduino a proč uspělo. Rád bych sem hodil pár výpisků k zamyšlení – článek je z roku 2011 a fakt, že o čtyři roky později Arduino stále dominuje, hovoří jasně…

Proč Arduino uspělo a dalších X set klonů a Arduino killers, co chodí tempem „každý měsíc jeden“, moc ne? Co rozhodlo o úspěchu Arduina?

Arduino je cokoli! Ať vás napadne sebevětší pitominka, gadget, od WTF counteru po všechny ty „cool“ vychytávky s poměrně moderními technologiemi, odpověď zní: Arduino.

Z Arduina netrčí dráty, cín a kalafuna. Je to elektronický kit se vším všudy, ale nemáte pocit, že si musíte nejdřív připájet něco k něčemu a šermovat voltmetrem. Je to kit, který použije trošku technicky zdatný programátor, když si chce pohrát s GPS modulama (zdravím Marcela); kit, který použije kolega Zandl, když si bude chtít udělat svoji vysněnou váhu na kafe, co bude po internetu říkat všem kolegům, že mají dorazit s hrnkama; kit, po kterém sáhne Štěpán Bechynský, když si chce nabastlit sledování vlastní garáže. Proč? No protože ten kit není navržený tak, aby byl přívětivý k elektronikům! On je přívětivý k uživatelům.

Odborníci – technici velmi často zkoumají, jak věci lze udělat a jak je udělat nelze. Naproti tomu právě ta masa uživatelů jsou ti pověstní blbci, co nevědí, že to nejde, a tak to udělají. Slušněji řečeno: díky Arduinu neřeší JAK, ale CO. Což odborníky irituje: „To přeci není ta elektronika!“ – „Lidi se nedozvědí nic o tom, jak to funguje!!!“ Ano, lidi to nechtějí vědět, chtějí něco dělat. Rigidita inženýrů dosahuje v tomhle ohledu asi svého maxima: „Nedovolte, aby do našeho oboru fušovali lidi, co nestudovali, jako my, mnoho let!“ Barbaři před branami Avalonu nechtějí znát podstatu mystérií, chtějí jen něco dělat. A s Arduinem mohou. Je tedy logické, že Zasvěcení budou Arduino intenzivně nenávidět. „Arduino je žvatlavé programování pro zhulence,“ nechal se slyšet jeden z nich na AVR fóru.

Na druhou stranu, píše Phil, je to velká výhoda. Tím, že komunita odborníků Arduino odvrhla, donutila jeho uživatele vytvořit si vlastní, méně elitářskou a víc orientovanou na tvoření a radost z tvoření, než na znalosti, vědomosti a „zasvěcení“.

Další důvod je, že IDE funguje všude, na Win, Lin, i Mac. Drivery taky. Návrháři použili ten nejjednodušší způsob komunikace. Mohli navrhovat vlastní protokoly, které by byly efektivní, ale oni prostě použili známý a ověřený FTDI převodník, a bylo!

Věci jsou tak jednoduché, jak jen mohou být. Sériová komunikace 9600 Bd? „Serial.begin(9600)“ – a nic víc! Všechno to protivné nastavování registrů a počítání konstant se děje někde na pozadí, vy jen říkáte, že se použije sériový port.

Přesto, že je vše jednoduché a nekomplikované, je zároveň velmi snadné připojit docela sofistikované komponenty. Ethernet? Video řadič? Motory? Serva? SD kartu? No prosím, nic z toho není problém. Většina se dokonce dá v rozumné míře kombinovat.

Navíc je to všechno levné a otevřené. Otevřenost prorostla celým konceptem, takže uživatelé sdílí své vlastní kódy. Existuje obrovská knihovna použitelných komponent. Čínské manufaktury chrlí statisíce kusů všeho možného „for Arduino“ (po pravdě leckdy to je jen marketingový kec), od nejrůznějších snímačů po pozoruhodné obvody… ale všechno je to stále na stejném principu: Zapojím to – oživím to – používám to.

Podle autora se v Itálii vedou, podobně jako u nás, plačtivé diskuse o tom, kdo bude tím italským Googlem, velkým technologickým inovátorem… a nikoho nenapadlo, že to je právě Arduino!

Pravda je, že „české Arduino“ taky nevidím.

Jen těch odborných diskusí, kde je jasně dokázáno, že Arduino (popřípadě cokoli jiného) je nesmysl, hype, bublina a nikdy se to neuchytí, máme srovnatelně se světem.