A margo mého článku na Hackaday se mi ozval nějaký student z Londýna, který píše, jestli jsem to správně pochopil, diplomovou práci o otevřené kultuře, svobodném software a tak. Pěkné. No a ptal se na dvě tvrzení z mého článku.

Zajímalo ho, jestli ty naše „počítačové kluby“, kde se software kopíroval zdarma apod. byly něco podobného jako ty americké, kde se taky jelo heslo „free software“ apod. Dobrá otázka. Podle mého spíš ne. Oni byli zastuzelí hipíci z akademické sféry, co věřili na sdílení vědomostí a práci pro komunitu (a postupně to došlo do GNU a BSD a open source), zatímco u nás to byla kombinace malých možností dostat se legálně k software a myšlenky „vydělávat je špatné“, která v lidech, chca nechca, prostě v těch čtyřiceti letech socialismu byla.

No a druhá otázka mě zaujala ještě víc. Jak to, že píšu, že v SSSR byla kybernetika buržoazní pavěda, když v roce 1958 už měli počítače a měli výborné teoretiky (Ljapunov)? Jestli to bylo jen v těch satelitech a v SSSR ne… Zajímavá otázka. Uvědomil jsem si, že člověk bez zkušenosti s komunistickým režimem asi nepochopí míru toho totálního vlivu na všechno. Ale snažil jsem se vysvětlit, jak jen to šlo, že SSSR v roce 1952 a v roce 1958 byl opravdu obrovský a nebetyčný rozdíl, a že výměna Stalin – Chruščov nebyla totéž, jako když se vymění Bush s Obamou.

A jak jsem mu odpovídal, tak mi docházelo, jak neskutečně absurdní to celé bylo.