Jsme tuhle spustili web Forbes.cz, a otevřeli jsme ho webovou podobou žebříčku miliardářů. Kdosi mi pak psal: „No, to bude makačka to aktualizovat…“ (Kdosi jiný zase psal, že to je celý nesmysl, protože to je spočítaný podle toho, co kdo přizná do daní, takže je to jen na oko, šmejdi, Kalousek rozkradl republiku, Babiš si hrabe, práce není…, ale takovými se nemá cenu zabývat.)

Jenže aktualizace je docela brnkačka. Máme na to takový fígl už z Economie. Tam jsme totiž s Marcelem přišli na to, že nejlepší redakční systém pro takovéhle věci je…

… víte co…?

… obyčejná excelová tabulka! Lépe řečeno Google Spreadsheet.

Novinářům je to blízké a srozumitelné, s Excelem umí pracovat skoro všichni, snad i vedoucí kulturní rubriky, takže tam zádrhel není. A stačí vysvětlit: Tajhle je tabulka, co do ní napíšeš, to se ukáže na tom webu, o nic se nestaráš, takže bacha, ať tam nepíšeš nesmysly, ty sloupečky takhle musej zůstat – a funguje to! Googlí spreadsheet umožňuje i to, že tam v jednu chvíli píše víc novinářů, takže v tomhle směru je to naprostá pohoda, nedohadujete se, kdo dělá úpravy, oni vám to neposílají mailem, prostě paráda. No a my máme takový proxy skript, co si na tu googlí tabulku šáhne, stáhne data, přechroupe je do JSONu a pošle jako skript s callbackem, takže i pro nás je to pohodlné.

A na takovéhle workflow žádný redakční systém, natož takový, co se používá v českých online médiích, nemá. Nebo si dovedete představit, jak si pro to píšete webové rozhraní nad databází? (No, vy možná ano, já ale ne…) V Economii jsme to použili pro kde co, od tabulky povodní přes Mapu moci po nějaké infografiky typu „Sto pilířů důchodového systému“…

Odpověď tedy zní: Aktualizace? Prostě ten novinář, který dotyčného zpracovává, zapíše do Matky Všech Tabulek správné údaje (on si je tam stejně zapisuje, protože je potřebuje pro sebe). A o víc se nestará. Mám tendenci to považovat za geniálně jednoduché řešení.