Hledám příčiny současné protiimigrantské hysterie.

Média ji živí, to je bez debaty. I takzvaná seriózní média najela na politiku „klikaných a sdílených článků“, takže zveřejňují hoaxy, poplašné zprávy a „senzace“, které mají clickbaitingový potenciál (jako třeba zadržení pěti ilegálních uprchlíků ve vlaku).

Mocně zatápí Konvička a Okamura. Něco jako dr. Sládek neblahé paměti. Ale přestávají být marginální, začínají se k nim přidávat „slušní občané“.

Z lidí se nestali rasisti a xenofobové přes noc, kdepak. Lidé jsou latentně rasističtí a xenofobní od přírody, a pouze racio a kultura udržuje tyhle emoce uvnitř. Strach z cizího je přirozená reakce, ale žitím ve společnosti jsme se naučili ji oslabovat, protože bychom se tu jinak pomlátili.

Zcela nesporný je vliv ruské propagandy. Ruské propagandě se hodí všechno, co pomáhá vytvářet obraz „národa, kterému zase někdo zvenčí něco diktuje“ a atmosféru „už se nedá nikomu věřit!“ Všechno, co posílí rozpory a nestabilitu společnosti, se hodí. Hnus typu AC24, Sputnik, Aeronet živí vlnu strachu z „imigrantů, co vám EU nastěhuje do baráku a oni vás pak podříznou nebo zotročí“. Odhaduju, že fáze „s Ruskem se toto nestane, Rusko ví, co jsou tradiční národní hodnoty“ přijde během pár týdnů.

A velmi zjevný je vliv Zemanův. Ne že by z lidí vytvořil rasisty. Jen začal se svými kreténskými žvásty vytvářet dojem, že je naprosto v pořádku veřejně a takříkajíc „s plným jménem a na vlastní ksicht“ říkat věci, které lidi cítili, ale (správně) se je styděli říkat. Když prezident začne hrát národnostní strunu a mlít nesmysly o Arabech, muslimech a politických protivnících, a nedostane za to po právu přes tlamu od většiny společnosti, tak se nelze divit, že – kunda sem, kunda tam – začne lidem připadat v pořádku na plnou hubu pokřikovat o potápění lodí a o muslimském dobytku. Dřív se za to aspoň styděli a psali to anonymně, dnes už se nestydí a podepíšou se pod to. Ne, to není emancipace, to není „konec strachu“ a „odvaha se podepsat“, to je degradace kultury. Zeman do toho přilejvá tu hovadným pokřikem „na novináře pal!“, tu otevřenou a vyslovenou podporou antiislámských hnutí, takže na něj klidně ukážu.

Apropo Zeman: už teď jede volební kampaň na druhé období. Nemá protikandidáta, a za tu krátkou dobu asi ani nezíská takového, na kterém by se jeho odpůrci shodli. Každopádně to neponechává náhodě, a s pocitem silného mandátu odbrzdil. Ano, Zeman jede jako buldozer, kam se na něj hrabe Paroubek. Nemá žádnou výkonnou moc, ale ovlivňuje náladu v zemi, a nesporně si to užívá. A teď si představte, co se stane, až vyhraje! Žádný český prezident zatím druhé období nezvládnul, všichni se pomátli a s pocitem „po mně potopa“ začali nakládat neuvěřitelný věci. Co udělá tenhle vypitec, když nám bude zachován v síle dostatečné na vykonávání druhého prezidentského období? Vyhlásí někomu válku?