V Jihoafrické republice mají takovou reality show, ve které se manželé nebo milenci nebo kdo o něco vsadí, a ten, který prohraje, pak podstoupí v přímém přenosu depilaci různého ochlupení různými metodami, od strhávání voskovými pásky až po nějakou cukrovou hmotu a tak. S každým kolem se stupňuje bolestivost, no a johannesburská rádia vysílají upoutávky se sestřihy nejlepších výkřiků. Fakt populární show. („A co vysíláte v rádiu u vás v ČR?“ – „No, obsahově skoro totéž, jen se tam míň řve…“)

Připomnělo mi to známý film Idiocracy (česky Absurdistán) – taková dystopie, založená na tom, že zatímco inteligentní lidé mají jedno dítě, nebo taky třeba žádné, tak blbcům nedělá žádný problém jich naflákat pět, šest. A ačkoli se snaží vyřadit z genofondu, tak prostou úvahou bude za pár generací Země vypadat tak, že prezidentem bude wrestlingový šampión a nejoblíbenější televizní show pořad „Au moje koule“.

A pak jsem se podíval na seznam předních českých youtuberů a pustil si pár jejich videí. Už po třech minutách jsem zatoužil po tom být v jihoafrické reality show a nechávat si depilovat třísla šmirglem namočeným v kyanoakrylátovém lepidle.

Vraťte mi Pavla Novotného, který v pátek napíše: „… a všichni tihle loseři bez sebeúcty a špetky soudnosti mi ho přeblafnou na lžíci s povařeným herákem za to, když o nich napíšu článek!“

Víte vy co?

Spousta oborů by zasloužila svého Pavla Novotného, který spoluutváří kult pseudohvězdiček a zároveň jimi pohrdá. Sebestředného chytrého parchanta, co si tuhle roli extrémně užívá. Úplně nejbolestivěji nám chybí Pavel Novotný českého koučingu, seberozvoje, svobodných firem, digitálních nomádů, motivačních příruček a prokrastinace – inspirace – kreativity. Člověk, který by z tohodle oboru tyl (jako že by na něm vydělával, ne tyl jako tyl, mul, fáč…), ale přitom by dokázal natvrdo napsat: Kašpařina! Proberte se, kdyby seberozvoj k něčemu vedl, tak nečtete už šestou příručku, akorát si zapráskáváte kebule prefabrikovanými myšlenkami; digitální nomádství není příběh dvou SEO konzultantů, dvou PPC specialistů a programátora, co spolu tejden bydlej v Lisabonu (autorem definice je Dan Tržil, díky!); svoboda v práci nefunguje a ani když uděláte další workshop, tak fungovat nezačne; tohle šarlatánství je úplně stejné jako jakékoli jiné, diamantová voda a lotosový porod a pojídání placenty nevyjímaje!

Já si hned potom otevřu krámek, kde budu prodávat za půlgroš oučinný škapulíře z průhledných materiálů proti uhranutí a pokousání digihipsterem.