Lákal mě tuhle kolega Logout na setkání majitelů a příznivců starých počítačů. Však jsem majitel a příznivce starých počítačů, tak proč by ne?

Nejel jsem, časově mi to nevyšlo, v tu dobu jsem už program měl. Ale aspoň jsem se podíval na fotografie ze setkání. Trošku mě u toho bodlo nostalgicky do nostalgické chlopně: obrázky připomínaly setkání Klubu přátel výpočetní techniky OKVTSSM v roce 1988. Samozřejmě s modernější technikou.

Já nevím, jak to přesně popsat… Vzpomínal jsem si, jak jsem v té době, coby samotářské dítě, stál na podobných setkáních někde v koutku a nesměle jsem se díval, jak jsou majitelé hrozně důležití a probírají zásadní věci, jako „sejvování ROMky od IF1 na mikrodrajv“ a „rozšíření na 80kB podle Trollera“. Oni se všichni znali, já je neznal. Být nesmělý kluk, co se s nimi nezná, znamenalo, že jste chvíli bloumali kolem počítačů a pak šli domů. Dalo obrovskou práci na někoho promluvit a na něco se ho zeptat. „Dobrý den, prosímvás, tyhle barevné pruhy při nahrávání, jak to děláte?“ Vousatý inženýr ve flanelové košili se na mne otočil a povídá „Padlo!“ A zase se zabral do štrachání v hardware. (A já až od Lukáše Ladry, co byl starší jen o pár let, zjistil, že to nebylo Padlo, ale Mad Load…)

Mám zkrátka s těmahle akcema spojené velmi nepříjemné zážitky chudého příbuzného, co přišel na akci, kde se všichni znají.

Před nedávnem jsem si jeden svůj starý počítač rozšířil o zajímavý hardware a napsal jsem o tom. Reakce lidí byla „Jo, tohle frčelo na srazu spectristů před pěti lety, to jsme to tam všichni vyzkoušeli.“ Fajn, já v té době nebyl členem vašeho kmene, a po pravdě jím nejsem dodneška. Ačkoli jsem jinak už socializován a nedělá mi problém seznámit se s cizími lidmi, tak tady fakt nevím… Nějak se mi do toho nechce, jestli mi jako rozumíš, trošku se děsím, možná neoprávněně, takového toho sektářství, co člověk na webech lidí z kmene vysleduje.

Takže jsemť rozpolcen. Na jednu stranu bych se rád potkal se všemi těmi, s nimiž se znám z komentářů a dokážu se s nimi bavit, na druhou stranu se obávám, že převažující duch těchto akcí (JHcon je jen příklad za všechny ty *cony a *festy) bude takový ten, který mě už před lety odradil od účasti ve „speccy konfeře“ – sektářství a institucionalizované pohrdání PeCí. Neříkám že tam je – to nevím, nikdy jsem tam nebyl. Jen se toho bojím. Možná bych přijel nejdřív na nějakou „lite“ verzi, s šesti lidma tak, abych se otrkal…

Ale to platí nejen pro oldcompaře. Na Poslední sobotě, setkání programátorů, jsem seděl s Pixym v „předsálí“ a probírali jsme věci s programováním nesouvisející. Na WebExpu jsem taky raději seděl s Jirkou Koskem a Štěpánem Bechynským a Karmim a dalšími mimo hlavní proud a diskutovali jsme o běžném životě. Mě totiž asi nebaví povídat si s lidma u počítačů o počítačích.