Tuhle zase někdo nadával na blogy, jako že to byla slepá cesta vývoje mezi Geocities a Facebookem. Nesouhlasím, a mám pro to několik důvodů.

Blogy přinesly do mainstreamu několik zásadních věcí. V první řadě RSS – syndikační formáty. Možná jsou dneska RSS čtečky jako takové minoritní, ale ve své době ji měl skoro každý, což vyvolalo tlak na vydavatele obsahu, aby syndikaci nabízeli. Což s sebou neslo několik velmi podstatných vedlejších efektů. Zaprvé, vydavatelé si zvykli na to, že jejich články lidé čtou i jinak než ve webovém prohlížeči. To pomohlo trochu nahlodat extrémní soustředění na dokonalou formu a přidat důraz na obsah. No a zadruhé to usnadnilo cestu strojovému zpracování obsahu.

Stalo by se to bez blogů? Těžko říct, spíš ne. V začátcích se velká média (alespoň v ČR) stavěla k syndikaci poměrně odmítavě („nebudeme náš obsah dávat někam jinam“), na rozdíl od bloggerů („chci svůj obsah šířit“). RSS se ukázalo jako „šikovný způsob“, a když jej začali využívat lidé, zpětně to tlačilo na média.

Blogům velmi pomohl nástup Google. Blogy měly, na rozdíl od tradičních webů, líp strukturovaný a častěji aktualizovaný obsah, takže je Google měl „radši“. Zároveň (alespoň ty české) fungovaly jako „melting pot“, kde si celá jedna generace webdesignérů, webdeveloperů, UX a podobných prakticky vyzkoušela všechny možné experimenty se SEO, s XHTML, CSS a s podobnými oblastmi. Dneska tyhle zkušenosti za krvavé peníze prodávají klientům. 🙂

Blogy přinesly kulturu vzájemného odkazování. V extrémní variantě to byl takzvaný „blogroll“, tedy seznam doporučených odkazů, a vyhození nebo přidání odkazu do tohoto seznamu na nějakém blogu vyvolalo leckdy sáhodlouhé diskuse. Na druhou stranu srovnejte situaci se „zpravodajskými weby“, které v ČR neodkážou, kdyby čert na koze jezdil…

Takže minimálně v ČR to máme:

  • praktickou evangelizaci CSS, SEO a nových webových technologií. Kdo by to jinak dělal? Interval, Builder a Lupa? Stěží!
  • strojově zpracovatelný obsah
  • posílení role sémantiky a oddělení obsahu od formy