Nesleduju dění v zemi, mám svých starostí dost.

Dění ke mně proniká jen jako ozvěny událostí, jako vlnky… Jedna vlnka mi přinesla zprávu, že Klause jmenovali někam na nějaké místo v nějaké škole, a že se to setkalo s odporem v jistých kruzích.

Víme, jak se těm kruhům říká. Ale prý to je hnusné a ošklivé škatulkování a říkat někomu „pravdoláskař“ je prý klišé a dělají to jen klausisti.

Oukej. „Pražská kavárna“ je snad lepší?

Pár let dělám s médii a v médiích, a překvapuje mě, kolik lidí v novinách má právě tyhle sklony. Někteří opravdu věří v ideály občanské společnosti, jiní jen nesnáší Klause, a tak se staví na nejvzdálenější pól.

Být dnes v médiích rebel je tak snadné… Stačí napsat „Víte, ale v tomhle má Klaus pravdu…“ Protože o tom, že Klaus je idiot, se v médiích nediskutuje. Prostě to je axiom, a pokud někdo tvrdí opak, tak… Moment, on někdo tvrdí opak? Jak je to možné?

A vy pak musíte psát „Rozhodně nejsem nějaký fanatický Klausův obdivovatel, ale má pravdu v tom, že…“, protože kdybyste to nenapsali, tak vám první kolemjdoucí kavárník řekne „jsi klausista!“ a znamená to vlastně totéž, jako by řekl „s tebou se vůbec nemá smysl bavit, protože nechápeš Elementární Principy“.

Ale on to řekne, i když to napíšete…