Když nám učitelka v první třídě vyprávěla o sčítání jablek a hrušek, tak někteří kolegové z médií asi chyběli.

Jinak by věděli že jsou věci, co se nesčítají.

Nesčítá se rychlost při popisu následků nárazu dvou protijedoucích aut. Když jedno jede 50 km/h, druhé taky 50 km/h a srazí se, tak to není, jako by narazili do zdi v rychlosti 100 km/h. Není, není, prostě není, i kdyby vám váš zdravý novinářský rozum nebo editor titulků napovídal něco jiného. (Edit ex post: Hiphop jak býk, fakt jsem netušil, jakej masakr kvůli tomuhle vznikne, takže než se začnete rozčilovat, co je „přece jasný“, tak pro zamyšlení: toto a toto, plus pěkný bonmot: Ano, bude to jako následky nárazu ve 100km/h, ale rozloží se mezi dvě auta.)

Stejně tak se nesčítá IQ. Když má jeden blb IQ 75 a druhý IQ 75, tak nemají dohromady IQ 150. Je pro to jednoduchý důkaz komisí: Když v komisi zasedne pět lidí, každý s IQ 120, funguje komise jako tvor s IQ 80, nikoli IQ 600! Neexistuje totiž nic jako „hromadné IQ“. A ne, nejde to ani „jako že pro zdůraznění efektu“, protože výsledkem je nesmysl. Pokud máte dva lidi s IQ 75, máte dva slaboduché, a génia z nich neuděláte, ani když napíšete, že „dohromady mají IQ 150“. IQ 150 se tam nikde konat nebude, je mi líto!

Stejně tak se nesčítají ani promile. Tři násosky, každý po půl promile, nemají „dohromady 1,5 promile“. Jedenapůl promile je člověk na plech. Když napíšete „jeden a půl promile“, vytvoříte obraz světa, co neodpovídá realitě. Ti tři dohromady nevyváděli jako jeden s 1,5 promile, ne… Vyváděli jako tři nametení.

Nesčítají se ani teploty („v Praze 15, v Brně 14, tedy na celém území ČR tropických 29“), ani tlak. Nesčítá se, a to bych podtrhnul, kdyby to nevypadalo jako odkaz, takže to místo podtržení raději ztučním: Nesčítá se nic, kde spojení sčítaných jevů nemá stejný efekt jako jeden jev s hodnotou, rovnající se součtu. Je to na vás příliš matematika, já vím, vám vždycky šly spíš ty jazyky, tak to vezmu příkladem:

  • Tři chlapi, každý si dá tři piva – je to dohromady totéž, jako jeden, co si dal devět piv? Není! Nesčítat.
  • Tři ženy, každá z nich porodila dvě děti – je to dohromady totéž jako jedna, co porodila šest dětí? Není! Nesčítat.
  • Tři nové dálnice ve třech krajích, každá 50 km – je to dohromady totéž jako 150 km nové dálnice? Do jisté míry jo, takže sečtěte. (U „padesáti úseků dálnic, každý po 3 km“ bych váhal)
  • Dvě mince v hodnotě 5 Kč – je to dohromady jako jedna mice v hodnotě 10? Ano! Klidně sečtěte!
  • Tři chlapi, každý z nich ujde 7 kilometrů za hodinu – je to dohromady totéž, jako jeden chlap, co jde rychlostí 21 km/h? Ne, krucinál! Nesčítat!

Ne, nesčítat! Nefunguje to ani „pro lepší představu“, ani pro upoutání pozornosti. Je to jen pokřivení reality a vytvoření obrazu, neodpovídajícího skutečnosti. Ale jestli je vám to jedno, tak spánembohem sčítejte, co vás napadne.