Movember je akce, pořádaná proto, aby mladým mužům, co se celý rok holí, okolí připomnělo, proč to dělají. (Kromě hipsterů. Ti měli knírek ještě předtím, než byl Movember cool.)

A teď bych vám rád prstíčkem zašátral – víte kde? Ve svědomí! Ano, vám, co jste si někdy nechali narůst movembrovský knírek: zeptal se vás někdo, proč to děláte? Měli jste šanci mu říct: Dělám to protože rakovina prostaty, a měl by ses nechat taky vyšetřit / ten tvůj by se měl nechat taky vyšetřit? Anebo jste prostě měli knírek proto, že ti okolo měli knírek a vy jste chtěli podpořit dobrou věc?

Jinou výzvu ve stádiu, kdy se do ní zapojily kdejaké celebrity, Pavel Novotný trefně oglosoval: „Tak kolik kokůtků a kokotek ze společenského dna se ještě polije kýblem, ne proto, aby přispěli na dobrou věc, ale aby připomenuli svou skutečně ubohou existenci?“

Až si budete letos nechávat růst knírek, tak si vzpomeňte, jestli víte, proč to děláte. Jestli při tom opravdu myslíte na rakovinu, připomenete to svým kámošům a zajdete si na vyšetření sami, nebo jestli jen držíte movember, protože to dělaj všichni chlapi z vašeho oddělení, je to pro dobrou věc a prostě zkrátka jste in a znáte memy… Protože pokud vy a váš kámoš nepůjdete na to vyšetření, tak jste jen – slovy Pavla Novotného – připomněli svou skutečně ubohou existenci, navíc podstatně slizčím způsobem než ti, co se polili kýblem vody.

PS: Víte, že na vyšetření prostaty je možné jít i bez toho, abyste se u toho maskovali za východoněmeckého pornoherce z 80. let?